Márciusi kaptár nyitás

2010.03.22. 22:43

 Üdvözöllek titeket kíváncsi olvasók!

Becsattogott nagy hótaposó, illetve talán hó olvasztó csizmájában a március. Ez azt is jelenti hogy vége a kínzóan hosszura sikeredett télnek és ilyenkor bizony az én szívem már szaporábban kattog, nem, ez nem a szerelem, hanem a méhész mirigy elkezd hormont termelni... Végre kaptárat lehet bontani és valójában megnézni azt hogy mi is történt a télen méhesünkben. Nálunk nem ez az első alkalom hiszen pont az elhúzódó havas-fagyos miatt félő volt, hogy a fürtbe huzódott bogaraink élelme a végéhez közelít. Így mi már egy "lepényezésen" tul vagyunk.(cukor,víz,csipetnyi méhecskeimmunerősítő egy műanyag tasakba préselve) De tudjátok ez csak ilyen résnyire helyetcsinálunk és bedobájuk a fejük fölé hogy ha nagy a baj és kopog a szemük legyen mit enni. De a március. A március az más. Az év első kaptárnyitása az első szúrás... igen az is hiányzott. A teljes állomány átvizsgálása és kiegyenlítése a gyenge és erős családok különbségeit. Figyelni hogy mindenrendben van e, "normálisan" viselkednek-e,  van-e mézük még, az anya elkezdett e már petézni,és hát a legnagyobb kérdés mindenki átvészelte-e a telet. Természetesen az idén sem. azt szokták mondani az okosak hogy a 10 % elfogadható. De akkor sem jó érzés. Csak az nyugtathat meg ha tudom hogy nem az én hibámból történik, ha elkerülhető lett volna az tanulság kell hogy legyen. Okkal kérdezheted hogy ugyan mi ez az istenkomplexusos szöveg? Még hogy a Méhész hibája ? Hiszen ezek vadállatok ők maguktól repülnek gyűjtögetnek élnek és szaporodnak bár a fene sem tudja a biosz órából hogyan s mint. Nem álltalánosítok, csak ez a tapasztalatom. Az a helyzet hogy van egy olyan elmélet hogy a méhek már olyan háziasításon mentek keresztül hogy önállóan már nem tudnák túlélni a világot. A behurcolt paraziták miatt vagy a fertőzések végett sem. Ha a tél bekövekezte előtt nem védekeztünk megfelelő képpen az atkák ellen akkor bizony a családok igen nagy százaléka lesz az enyészeté. Ha csak elvesszük a mézet és nem gondoskodunk a virágzás mentes időszakban utánpótlásról akkor is elpusztulnak a családokés sorolhatnám még a körültekintés nélküli méhészet illetve ez talán csak méh tartás (lopott szöveg ;) ) következtében elszenvedett veszteségek lehetséges okait, de majd szépen sorban. Megvan. Ahogy a nagy könyv megírta, letapostuk a füvet a kaptárak mögött. Illetve kicsit többet is tettünk. A tél nem végzett nagy mészárlást. pár család hullott csak el. Süt a nap sárga talpu méhecskék rohangásznak mindenhol, ez virágpor. Tehát már van mire repülni van mit hazavinni a kaptárba. Virágzik valami. Remélem hamar jön az utánpótlás.Isten hozott tavasz! Kezdődjön a szezon! Nektek pedig jó olvasgatást ha felkeltettem az érdeklődéseteket.

A bejegyzés trackback címe:

https://mehesz.blog.hu/api/trackback/id/tr601861046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eyre (törölt) · http://blog.hu/eyre 2010.03.25. 19:02:20

Nagyon tetszett a méhészetről szóló post ,igazán olvasmányos ,de én nem igazán hiszek az ő háziasításukban. Nagyon csípősek ,de gyönyörű a fotó is ,és a tartalom is kiváló ,gratulálok a méhésznek.

pénelopé2 (törölt) 2010.03.25. 19:07:07

Tényleg itt a tavasz!!! Ez a hírnök már jelzi milyen sebesen érkezik ,és várjuk a következő postot , remélem azok is ilyen jók és frissek lesznek ,örülök hogy olvastam .Valami hatalmas munka lehet a méhésznek ,de a méhecskéknek is , a mézet viszont imádom.

kicsi bogár 2010.03.26. 07:44:33

Jó poszt!
De mindig féltem a méhektől, többször meg is csípett... és szeretem a mézet!!! :)

Mr. Láb · http://www.amerikaifootball.blogspot.com/ 2010.06.03. 22:50:29

Én is túl vagyok már egy pár lepényezésen:D Remélem a méhek a betyárkörte virágját nem szállják... :D:D Ám mit csinálsz azokkal a szegény méhekkel, akik identitás zavar miatt tömörültek szölőfürtbe?
süti beállítások módosítása